Fényképtár

Az MTA BTK Művészettörténeti Intézet Fényképtára idő- és földrajzi határ nélkül gyűjti a magyar, a magyar vonatkozású, művészettörténeti szempontból jelentős műtárgyakról, művészekről, épületekről készült felvételeket. Az analóg fotógyűjtemény 1955 és 2003 közötti alakult ki, e fél évszázad alatt felhalmozódott gyűjtemény hűen tükrözi az intézetben folyt kutatói, publikációs tevékenységet. Az analóg fotózás megszűnésével párhuzamosan elkezdődött a Fényképtár digitalizálása, a 2012-től képződő digitális állományt tematikus válogatásokban hozzuk nyilvánosságra honlapunk Digitális képtárában.

A Fényképtár online elérhető digitalizált anyaga a lappangó képek kivételével a gyűjtemény egészét elérhetővé teszi a nyilvánosság számára, az adatbázis mintegy 80 ezer darab felvételt számlál. A keresőfelületen keresztül elérhető a Fényképtárban őrzött D jelű 7400 képet tartalmazó diapozitívok teljes állománya mellett a közel 9400 tételes B jelű zselatinos ezüst képek közül 8400, valamint a 65.000 tételt tartalmazó N jelű negatív állomány nagy része, 64.300 felvételAz Fényképtár digitalizálását Székely Miklós koordinálta 2012-2017 között, a Fényképtár vezetője 2015-ig Kerny Terézia volt, 2016 óta Farbakyné Deklava Lilla.

A Fényképtár keresőfelületén jelenleg egyszerű keresőszavas keresésre nyílik mód, ennek fejlesztése folyamatban van, a találatok rendezését a Leltári szám vagy a Leírás menüre kattintva lehet megfordítani.

Az oldalon észrevett esetleges pontatlanságokat az intézet elérhetőségein köszönettel fogadjuk. Megrendelési igényüket kérjük, a Fényképtár vezetőjénél jelezzék

2017. szeptember 15.